DIY: Bordplade af brædder

Når brædder bliver til en DIY-bordplade

Når man sådan vender tilbage til et sted som et sommerhus, efter en god vinterpause, ser man det oftest med lidt nye øjne. Sådan var det for to år siden, da jeg kom hjem fra ferie til vores lille (dengang crowdede lejlighed). Sådan er det også lidt for mig dette forår med sommerhuset. Pludselig opdagede jeg eksempelvis, at en udendørs bordplade nærmest var smuldret væk hen over vinteren. Det var en gammel sag, som allerede var i ringe stand, så det var egentlig ingen  overraskelse. Alligevel havde jeg ikke lagt mærke til det før ‘vinterpausen’ fra sommerhuset. Samtidig havde vi nogle ældre brædder liggende, som også bare lå og lå. Og de to ting kombineret med min iver efter at gøre noget (og et par kopper tænke-kaffe) udmundede i, at de blev omdannet til en DIY-bordplade af brædder.

Med lidt hjælp fra mine to små, fik jeg brædde-bordpladen monteret på de gamle bordben, som også lige skal have en tur med en pensel én af dagene. Men. Jeg vil ikke vente med at dele bordpladen. Den er nemlig så hurtig, at det kan være, at nogle af jer kan nå at bikse den sammen på denne fine solskins-Kristi Himmelfart. Så der er ingen tid at spilde:

 

DIY-guide til en skrå bordplade af brædder:

Materialer:
 • Brædder (mine var ca. 20cm i bredden, men hvis du har noget liggende, så brug det.)
 • Evt. en lidt ‘tyndere’ brædde til bagsiden af bordpladen.
 • En sav
 • En blyant
 • En skruetrækker/boremaskine
 • Skruer (som kan nå min. 1 cm igennem dine bordpladerædder)
 • Et sæt bordben
 • En ret vinkel (i et vinkelbeslag eller en skolevinkelmåler kan fint bruges)
 • En tommestok
 • Lidt sandpapir

Som det ses på billedet ovenfor, krævede det et par kopper kaffe at lave, montere og tegne bordpladen. Men. Når det så er sagt, var jeg overrasket over, hvor hurtigt og let det var, da først jeg havde besluttet mig for udformningen med de “skrå” linjer. Et noget mindre tidskrævende projekt end mit klinkebord 😉  

Step-by-step-guide:

Guiden her tager udgangspunkt i, at du gerne vil bruge 5 brædder i din bordplade. Har du et  lidt smallere stykke træ end jeg har brugt her (mit var som sagt 20 cm i bredden), og synes ikke at bordpladen bliver stor nok med 5 stk. træ ved siden af hinanden, kan du blot fortsætte guiden fra punkt 4 til 5, så mange gange du synes, og derefter fortsætte arbejdet til et midterstykke (punkt nr. 6 og frem). Brug gerne det træ du eventuelt har liggende, eller synes er flottest i byggemarkedet, og byg dit bord op omkring dette. Derudover skar jeg min bordplade ud af ét langt bræt, sådan at det sidste snit hele tiden bruges som det første snit i dit næste bræt. Har du ikke lange brædder at gøre godt med, starter du blot et nyt bræt op sådan som beskrevet i punkt 1 nedenfor. Here we go: 

 1. Start i den ene ende af dit bræt, og markér en 45graders vinkel, så ‘enden’ af dit bræt er skrå.
 2. Dér hvor din skrå side slutter, markerer du igen 45grader tilbage mod den modsatte side af brættet, så du nu får en retvinklet trekant af det første stykke bræt.
 3. Gør det samme én til gang, så du nu har to trekanter – hjørnerne – til din bordplade. (De trekantede hjørner er markeret med et 1-tal på tegningen ovenfor.)
 4. På tegningen ovenfor kan du se, at den længste side af bræt nr. 1 grænser op til den korteste side af bræt nr. 2. Tag derfor én af de to trekanter, og mål din trekant op mod brættet. Det er vigtigt, at du lægger den op mod dén side af brættet, som skal være den korteste side i bræt nr. 2. Brættets ende skal altså skråne ‘ind mod’ den side, du nu måler og markerer. Herfra skal du igen markere en vinkel på 45grader sådan, at dit nye snit skråner modsat dén skrå side, som allerede er på dit bræt. (Det er svært at forklare i ord, men se tegningen – det giver nok bedre mening 🙂 )
 5. Gentag punktet ovenfor til bordpladens andet nr. 2-bræt.
 6. Nu er du nået til det midterste bræt, og enderne på dette bræt skal være retvinklede.
 7. ‘Spidsen’ af dette bræt skal være 90 grader, sådan at dit hjørne bliver retvinklet. Dette kan du gøre på flere måder. Jeg synes dog at det var lettest at finde midten af brættet på den allerede skårne skrå ende af brættet. Og derfra måle 90 grader ud mod den anden side af bordpladebrættet. Alternativt kan man måle 45 grader oversiden/toppen af sin markering i siden, og dobbelttjekke, at krydset af disse to ‘vinkelstreger’ mødes lige midt på brættet.
 8. Mål nu i hver side af brættet, hvor lang dit midterbræt skal være. Siderne af midterbrættet skal være lige så lange som den længste side af dine nr. 2-bræt. Gentag punkt nr 7 for at lave en retvinklet ‘spids’ i den modsatte ende.
 9. Nu skal brædderne sættes sammen til én bordplade.

  Start med at læg dem op, så du synes at bordpladen er pæn. Måske én side af brættet er pænere end den anden?

 10. Vend nu alle brædder om, så bordpladens ‘overflade’, ligger ned mod et fast underlag. Mål diagonalen – altså afstanden fra nr. 1 bræt til dit modsatte nr. 1 bræt.
 11. Skær din ‘støttepind’ til i denne længde, og bor den fast på tværs af alle dine bordpladebrædder med min. 2 skrue i hvert af dine bordpladebrædder. For mere stabilitet kan du montere flere og kortere støttepinde i siderne.
 12. Montér nu bordpladen på dine ben, eller dine ben på din bordplade. Og efter en lille sandpapirsslibning af kanterne, er bordet klar til brug 🌼🌾

Sig endelig til, hvis I har spørgsmål nedenfor. Og del også endelig, hvis kaster jer ud i det – her eller på Instagram. Det gør mig meget glad at høre fra jer.

Kærligst S

(Visited 83 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *