Jeg prioriterede simpelthen et langt varmt bad med tændte stearinlys her til aften, frem for at udgive tidligere. A’hvabehar? Jo, du hørte rigtigt. Jeg tog både et varmt bad og havde tændte stearinlys. For er der noget, efteråret indbyder til, så er det simpelthen stearinlys, hvis du spørger mig. MEN. Har du også bidt mærke i, hvor meget opmærksomhed der de seneste år er kommet på, hvor stor en indeklima-forurening stearinlys er? Jeg har. I en sådan grad, at jeg efterfølgende har fanget mig selv i at holde vejret på vegne af min datter. Fordi jeg simpelthen i min hormon-bobbel var bange for, at det nyfødte væsen ville blive kvalt af iltmangel, hvis der var for mange stearinlys i hendes nærhed. Haha. Hvor skørt er dét? Ok skørt, kan jeg godt høre, når nu jeg læser det sort på hvidt.
Jeg tror virkelig på, at det er sandt, at vi skal holde indeklimaet for øje, når vi taler om stearinlys. Jeg mener: jeg har set dokumentarerne… Men jeg tror også i lige så høj grad på “alt med måde”-princippet. Og jeg elsker altså dét. som stearinlys kan gøre ved et hygge-inde-klima. Denne tirsdags tips skal derfor handle om, hvordan man kan udlede så lidt ‘forurening’ i sit hjem, hvis man (som jeg) stadig gerne vil kunne nyde tændte, levende lys.
Tirsdagens tip til at udlede mindst muligt sod – trods tændte stearinlys:
- Skær ned på antallet af stearinlys. Umiddelbart et åbenlys og ligetil råd.. Er du dog som mig, har du dog måske samlet lidt til hobe af fine stager og fyrfadslysholdere. Den måde, jeg fandt det lettest at sortere ud på, var ved at vælge de lysestager, som gjorde mig oprigtig glad. (Se eventuelt denne tilgang til (fra)sortering af ting i hjemmet.) Derudover kan man med god fornuft vælge blot at have stearinlys tændt i det rum/område, hvor man opholder sig. Faktisk er det nok bedst i forhold til brandsikkerheden også 😉
- Klip vægerne kortere inden du tænder dine (udvalgte) stearinlys. Dette gælder altså både nye (endnu ikke afbrændte) stearinlys samt de stearinlys, som har en sort (og tidligere brændt ) væge. Klip/bræk den af. En lang væge giver større flamme og mere sod i rummet.
- Sørg for, at lysene ikke står i træk.. Der er ikke noget som træk, som kan få soden til at flyve om ørerne.
- Luft til gengæld ud (morgenen) efter 🙂
- Pust aldrig et lys ud, men brug derimod en ‘lyseslukker’. Jeg har sådan en flad ‘tang’, som kan købes i stearinlys-afdelingen i velassorterede supermarkeder. Således kan man klemme om vægen og få en hurtig ‘slukning af ilden’. På den måde undgår vægen at stå og ryge med den dér lille glød (du ved nok!?). Alternativt: Brug dine fingre med lidt spyt på – hvis du er til den mere hardcore spejder-vej 😉
Må efteråret bringe en masse hyggelige stearinlysstunder med sig. For både dig og mig.
[…] vægen af i en passende højde, og tænd lyset, når du synes, at det er […]