Jeg er ingen planteekspert. Det har jeg vist fået sagt et par gange eller syv herinde. Mest af alt prøver jeg mig bare frem. (Og synes, at det er virkelig sjovt.) Og googler. Og spørger dem, jeg kan komme i nærheden af. Men når så noget virker, fungerer og spirer, ja, så bliver jeg overordentlig begejstret. Så begejstret, at jeg har svært ved at holde mig tilbage og tie stille om det. Også selvom jeg forbliver i tvivl om, om det er mere held end forstand. Ha. Og i dag er jeg altså liiidt i tvivl om, om det er for sent at komme med dette indlæg. Google har ikke kunne gøre mig helt klog på, om det er for sent at give sig i kast med at forspire tomater for i år. Jeg tror det ikke. Men mest af alt tror jeg på en indian summer. Det fortjener vi lidt, ikke?
Sidste år forsøgte jeg mig for første gang med at forspire tomater..
.. Og i den proces blev jeg endnu klogere på mit eget plantetemperament og udbyttet af de forskellige “teknikker” til at forspire. Jeg prøvede nemlig lidt af hvert. I år prøver jeg den ene metode, som jeg fandt mest frugtbar. Og tilfældigvis var det også den hurtigste, mindst omstændige metode. (Det må gerne være så let og enkelt som muligt til min tålmodighed, så det er ganske enkelt en win-win-situation ;)) .. Og det er denne forspiringsmetode, jeg gerne vil dele i dag.
DIY: Lette tomatplanter af din favorittomat
Materialer:
- 1-3 af dine favorittomater (Jeg brugte blommecherrytomater, da det er min favorit over dem alle, og dén vi oftest holder os i køleskabet.)
- En køkkenkniv
- “Noget” til at plante i. Jeg bruget låget af en æggebakke. På den måde var jeg ikke nødt til at tømme en æggebakke og have trillende æg i køleskabet.. Igen; den letteste løsning i min bog.
- Lidt jord
- Vand
- En frysepose (til underlag eller til at danne et mini-drivhus)
Step-by-step-guide:
- Skær dine tomater i skiver (gerne på tværs af stilken, så du får et tværsnit af tomaten).
- Læg et lag jord i bunden af din æggebakke.
- Fordel tomatskiverne ovenpå jorden.
- Dæk tomaterne med jord (pres det ikke, men sørg for, at de er helt dækkede).
- Vand jorden forsigtigt til den er fugtet godt.
- Træk eventuelt en frysepose omkring bakken for at danne en “drivhuseffekt” – dette holder på både varme og fugt, og kan fremskynde forspirringsprocessen. Sørg dog for at lufte godt ud i posen, så der ikke dannes for meget kondens og går råd i jorden. Du kan dog også klare dig uden posen over, men hold ekstra øje med, at jorden ikke tørrer ud, da den hermed tørrer ret hurtigt ud.
- Stil bakken lyst og sørg fortsat for at holde jorden fugtig (tjek ca. hver anden dag). Vent…
-
1-3 uger efter vil du se de første tomatspirer piple frem.
Planter du som jeg i en æggebakke, er det en god idé at dække af under bakken (evt. med føromtalte frysepose). Fugten fra jorden trænger let igennem bakken, og kan dermed også fugte eller farve underlaget. Så et ekstra fugtholdbart underlag er en god idé.
Når tomatspirerne har to “etager” af blade, omplantes hver “klase” forsigtigt til hver deres urtepotte med mere jord. Jorden skal stadig holdes fugtig og planterne stå lyst.. Omplant gerne igen, når de er større igen. Des mere jord, des bedre holder fugten i jorden. Forsæt med at give planterne rigeligt vand og sol helt frem til, at de en dag giver afkast af din yndlingstomat.
Sig endlige til, hvis du/I har nogle ekstra fif til tomatplanter – eller planter i det hele taget!
Kommentarfeltet nedenfor er åbent 🙂
Kærligst Sarah
Husk, at du er velkommen til at skrive eventuelle spørgsmål eller kommentarer nedenfor, og at jeg også er at finde på instagram og bloglovin’.
[…] du ikke en plante, som tåler at få klippet en top af, kan forspirede små tomater eller andre grønne små spirer måske gøre det som en grøn […]