Den helt store ulempe ved at have så få ting i mit liv er, at jeg bliver ekstra knyttet til de ting, jeg ejer. Det lyder måske ikke umiddelbart som en ulempe. Men når de går i stykker, så er det. Ha. For præcis en uge siden gik min absolutte yndlingskrukke i stykker. Den faldt på asfaltjorden i vores baggård – netop som vi var SÅ tæt på at være hjemme med den fra sommerhuset. Lyden fik mig til at holde mig for munden. Både for at stoppe min trang til at udbryde “NEEEEJ” og for at holde vejret et lille øjeblik. For EJ, hvor jeg håbede, at lyden havde snydt mig, og krukken stadig var hel trods den helt utvetydige lyd. Krukken i stykker. Lige dér på vej op til 5. sal. Men heldigvis splintredes den ikke i tusinde stykker, men i to. Der var ikke andet at gøre; jeg måtte forsøge at genoplive den. Præcis som jeg gjorde for halvandet år siden med en anden af mine yndlingskrukker.
DIY’en til en (guld) Kintsugi er simpel og enkel:
Kintsugi er en japansk måde at samle keramik på. Kintsugi oversættes eftersigende til “at samle med guld“. Dykker man endnu længere ned i det, ligger der også en livslærdom og filosofi bag at samle skårene igen, og skabe noget (måske endnu) finere af det brudte.
Materialer:
- Vandfast, flydende lim
- Guldglimmer. Om det er fint eller grovere er op til dig (og hvad du evt. har derhjemme).
- En lille beholder til at blande limen i.
.. Jeg brugte blot et lille marmeladeglas. - En våd klud og et underlag som kan tørres af.
DIY – step by step:
- Bland limen godt sammen – brug din pensel til at røre rundt med – så der ingen klumper er.
Konsistensen afhænger af, hvor flydende din lim er og hvor fin/grov dit guldglimmer er. Bland den, så du selv synes at den virker glimtende nok, mens den stadig er fugtig nok til at klistre godt – og dermed lime godt. - Påfør limen med en pensel, på den ene side af skåret den anden side lader du være tør).
- Sæt skårene sammen, og hold skårene sammen i min. 30 sek før du slipper. Har du noget, som kan holde dit keramik sammen i længere tid, er dette at foretrække.
Har du flere skår gentages punkt 2 + 3 indtil alle skår er samlet. - Tør det overskydende lim væk med en våd klud. Men gør det hurtigt efter påføring, så limen ikke når at tørre. ELLER påfør lidt ekstra guld, for rigtig at understrege en glimtende limning. Fantasien og smagen sætter grænsen.
- Lad dit guldlappede keramik tørre mindst 24 timer før du tager det i brug igen.
- Et voila. Et styks nysamlet gylden keramik er klar til brug..
Jeg er helt vild med tanken om, at dét som går i stykker ikke nødvendigvis skal smides ud. Men også at det ikke nødvendigvis bliver “dårligere” af at have slag i bagagen. Så nu står min krukke der og minder mig om, at det hele går selvom en yndlingskrukke går i stykker lige før målstregen. Og at så meget andet nok også skal gå.
Må dagen være god ved jer, og må den enten byde på samlede skår eller mangel på ituslået keramik 🙂
// Sarah
[…] var noget af det eneste, jeg fik produceret i denne uge en lille simpel kintsugi-reperation af min aller kæreste […]