Tip til de knirkende døre

Hver tirsdag har jeg for vane at udgive et tip. Et tip karakteriserer jeg ved, at det er praktisk smart. Først og fremmest. Hvis det derudover er økonomisk smart, æstetisk smart eller ressourcemæssigt smart, så er det altså bare et kæmpe plus. Dagens tip må siges at være smart på alle ovenstående måder. Hvis altså man tager lyd som en æstetisk kvalitet.

I sidste uge talte jeg om, at jeg var ekstraordinært produktiv derhjemme. (Siden er vi draget i sommerhuset, og produktiviteten er faldet stødt siden. Men måske dét også er meningen med et sommerhus?) Én af de ting, jeg fik klaret hjemme – ud over at sy vaskeklude – var langt om længe at få bugt med vores mange knirkende døre. Ærlig talt havde jeg næææsten helt vænnet mig til lyden. Det er sjovt, hvordan man kan overse eller overhøre visse ting, hvis blot de bliver en del af éns hverdag længe nok. Derudover har visse problemer det også med at virke uoverkommelige, hvis de har spøgt længe nok. Er der mon andre end mig, der har det sådan? Undskyldninger var der i al fald nok af, og da jeg derudover ikke vidste, hvordan jeg skulle løse lydproblemet, har vi altså levet med knirkende døre i.. 4 år nu. Ej, altså, det virker helt skørt, når nu jeg skriver det sort på hvidt. MEN. Pludselig fik en googlesøgning og et par familiemedlemmer mig til at forstå, at jeg ikke engang behøvede ud og investere for at klare ærterne. Og dét fik mig op ad stolen. Husmodertricket til at klare de knirkende døre med en olie, som alle (formegentlig) ejer, vil jeg i dagens anledning give videre til jer…

Tirsdagens tip: Smør dine knirkende døre og hængsler med madolie.

Eftersigende virker en hvilken som helst madlavningsolie, men jeg gik efter en smagsneutral variant, fordi jeg tænkte, at den dermed også ville være lugtneutral. I praksis tror jeg ikke, at det gør den store forskel. Man bruger nemlig kun en mængde der tælles i dråber.

Billedet ovenfor ligner noget fra en dårlig krimiserie, og jeg er ret vild med det. Haha.

Sådan gjorde jeg: Tag en smule olie og påfør hængslet. Brug hvad som helst småt, hvis du allerede har noget liggende. Fordi jeg ikke havde en lille pipette eller andet herhjemme, gik jeg i anledningen af smørringsprojektet på apoteket for at købe en sprøjte og en kanyle. Sammenlagt kostede det mig 6 kr. På den måde kunne jeg, ved hjælp af sprøjten/kanylen, sprøjte en smule olie ind i de hængsler, hvor der var en meget lille revne. Det viste sig dog, at der i de ældste af mine hængsler var et lille hul til netop at sprøjte olie ind i. Havde jeg udelukkende haft disse hængsler på adresse, havde jeg end ikke behøvet en kanyle, men blot den lille sprøjte. Når hængslet er smurt med et par dråber, åbnes og lukkes døren et par gange eller fire (som apotekeren, som jeg købte kanylen af, sagde), og én, to, tre, så knirker døren ikke længere.

Flemming Leth har i øvrigt lavet en ganske udemærket video, hvor han både viser og fortæller om at smøre hængsler. Jeg vil dog til hver en tid foretrække at bruge madolie frem for den olie, han bruger, da jeg simpelthen ikke tror, at jeg i et helt liv ville få brugt en specielindkøbt hængselolie op. Madlavningsollie derimod er noget, de fleste har ved hånden, og som altså løser opgaven nemt og hurtigt.

Husk at du er velkommen til at følge mig på Instagram eller Bloglovin’, hvis du har lyst til den slags.

(Visited 140 times, 4 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *