Miniguide: Hold grønne planter i live

‘Grønne løsninger’ havde jeg næsten lyst til at kalde dette indlæg, som en reference til denne uges grønne(re) valgresultat. Det dér med grønt, er nemlig et gennemgående tema for mig; Jeg er virkelig glad for farven grøn, og så holder jeg virkelig meget af grønne planter. Det har vist ikke været nogen hemmelighed. Jeg har drømt om større planter. Jeg har fortalt, hvordan jeg vander mine planter, når jeg ikke er hjemme, og jeg har også skrevet om at omplante planter. I denne uge gik jeg forbi en plantehandel, og jeg der var for mig ingen vej udenom at stikke næsen indenfor. Plantehandleren viste sig virkelig sød, og han gav mig adskillige råd om planter til hjemmet, og jeg slugte det råt.

Derfor har jeg samlet et par af mine og hans råd til planter:

– Des tykkere og hårdere blade, des lettere at holde.
Jeg er ikke botanist, men den grove fingerregel forklarer eksempelvis, hvorfor krydderurter i den ene ende af skalaen er ekstremt svære at holde, mens kaktusser og andre sukkulenter er lettere at holde (eller i al fald kræver mindre vand). Jeg tænker ofte på planter som en kamel. Jo mere ‘plads’ der er til vand i dens blade (eller pukler?), jo lettere kan den selv dosere dens vand.

– Stik en finger i jorden.
Ud over at jeg elsker det udtryk, så er det også rammende for plantepasning; en finger i jorden giver en direkte fornemmelse af, om planten mangler vand eller ej. Hvis jorden føles (næææsten) tør, vander jeg. De fleste planter kan godt tåle lige netop at tørre ud, mens de færreste kan tåle at blive overvandet.
Igen: min egne lille teori. Jeg aner ikke, om det er ægte sandt
.

– Køb planter hos en (bevidst) blomsterhandler.
Dette er (naturligvis) blomsterhandlerens eget råd. MEN han talte sin sag godt. Meget godt. Han sagde, at ofte holder billige planter ikke så længe, fordi der simpelthen er en grund til deres pris; de er produceret hurtigere for at være billigere. Denne proces speedes op med væksthormoner og kunstig belysning i døgndrift. Særligt fremhævede han belysningen som ‘farlig’, fordi den kan gøre planten forvirret, når den så skal omstille sig til et hjem, hvor det rent faktisk er nat og mørkt en gang i døgnet. Derfor; hvis din plante har haft en god barndom, har den formentlig en bedre og længere alderdom (min formulering, ikke hans) 😉

– Plant i kokosjord.
Jeg har selv brugt kokosmulden længe. Egentlig af convenience, fordi det fylder så dejligt lidt. Men han fortalte, at den jord man køber til indendørs brug i supermarkeder, har et helt skævt indhold (af noget jeg ikke kan huske), som faktisk ikke gør den god til indendørsbrug, selvom det står på. Derimod foreslog han plantejord købt på en planteskole eller i en planteforhandler, eller netop kokosjorden, som jeg altså er meget stor fan af.

– Des større plante, des sværere at dræbe.
Her endnu en af mine egne ‘regler’, som bygger på næsten samme device som med bladenes tykkelse. Derudover er mit ræssonement (et ord jeg i øvrigt ikke forstår staves med æ), at hvis et blad eller to begynder at se sølle ud, så er der altså lidt flere at tage af, og lidt længere til at hele planten må give fortabt, hvis den er i en mellem eller stor størrelse 😉

Planter, som jeg har oplevet lette at holde i live:
Jeg har helt ærligt en del (mislykkede) planter i rygsækken. (Blomsterhandlerens råd fik mig dog til, at tænke, at det måske ikke altid har været min egen skyld, når det ikke har lykkedes?) Jeg har dog også nogle ret vellykkede planteforhold i min bagage.. Nogle planter har jeg haft boende i årevis. Jeg har lidt lært det på den hårde måde, men jeg har derigennem også samlet mig en håndfuld planter, som jeg oplever som ret lette at holde. Og dét er altså lige noget der passer til mit temperament.

Lette(re) planter at holde:

– Figner af forskellig art;
En plante som tåler at tørre ud, men som kræver en del sollys. Derfor stiller jeg dem aldrig langt fra vinduer, og rykker dem også gerne ind i det mest lyse vindue, hvis jeg er væk længere tid. Men. At de tåler at tørre ud, passer virkelig godt til mig. Derfor er det også disse planter jeg har boet længst tid med uden udskiftning. Den ældste af mine er 6 år efterhånden.

– Bloggerplanten eller Monstera (Monstera deliciosa), også kaldet Fingerfilodendro – kært barn har mange navne. Planten som breder sig og er en utrolig taknemmelig plante. Og så er jeg vild med, som den i sin enkelthed troner op og laver hjerter i luften.

– Hængeplanten over dem alle: hjerteranken
Da jeg fandt denne i en butik, turde jeg næsten ikke at købe den. Jeg forvekslede den med ‘perler på snor’, og var sikker på, at jeg ikke ville være i stand til at passe den. Ekspedienten forsikrede mig dog om, at denne hængeplante var aldeles let at holde. Og hun havde ret! Jeg glemmer ooooofte at vande denne, fordi den er så lille og står i køkkenet, hvor jeg som regel har andet at tænke på. Men den er overlevet nu mere end et år, og jeg er simpelthen helt vild med, at planten er en trofast ven i køkkenet og at den sprede glæde til ud over sine kanter.

– Mynte: Krydderurten, som bliver brugt til alt herhjemme.
Ih, jeg synes at krydderurter er svære at holde i live. Generelt set. Det er som om, de skriger på en have; jeg kan ikke give dem nok jord, nok vand eller nok sol. MEN mynten har vist sig svært god ved mig og mit humør. Den er nemlig relativ nem at holde i live. Den kræver stadig en del vand, men får den dét og godt med lys, ja, så skyder den altså højt til vejrs. Derfor går mynten nu til alt herhjemme; drikkevand, salater, isterninger, drinks, you name it. Mama’s got krydderurter 😉

Det var simpelthen det, jeg havde at sige denne gang.
Jeg er dog nysgerrig; har I nogle fif til planter i ærmet?
Og hvilke planter har fulgt jer i længst tid?

(Visited 20 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *