Min kalender 2021: en bullet journal (igen).

Som jeg nævnte i søndags, er jeg efter knap to ugers bekendtskab med 2021 en smule kolde fødder for at slynge store planer og forhåbninger ud for det næste kalenderår. Måske netop derfor har jeg først lige lavet min 2021-kalender. Jeg har nemlige igen, igen tænkt mig at holde styr på aftaler, fødselsdage, deadlines, arbejde, lægebesøg og alt andet via en såkaldt BUJO. Ikke at der er noget nævneværdigt at skrive i kalenderen lige nu. Dét bryllup, vi skulle have været til i foråret er udskudt et år. Og vinterens familiefødselsdage er nok også til at skyde en hvid pil efter. Men. Mit håb er derfor, at jeg ikke er for sent ude med min introduktion og små tips til min foretrukne form for kalender; bullet journal’en. Måske andre har tøvet i døråbningen til det nye år? Mon ikke de fleste andre mest har (familie)liv og arbejde at holde styr på? Og måske endda tøver med at skrive marts-aftaler i kalenderen eller endda at nedfælde lidt større håb og drømme for 2021?

Men før jeg går i gang med at forsøge at give en enkel gennemgang af bullet journalen, vil jeg lige præsentere selve kalenderformen;

I bund og grund er en bullet journal dét, som navnet antyder, en notesbog med bullets (eller prikker). De fleste foretrækker nemlig at lave en bullet journal i en notesbog med netop.. prikker (frem for linjer eller firkanter). Dernæst er den også på mange måder bygget op om at skabe et (kalender)overblik ved hjælp af forskellige “punktopstillinger”. Der er en del notesbøger på markedet, men den jeg bruger leuchtturm1917, som er af virkelig god kvalitet og findes i et utal af farver. Derudover bør jeg nok også allerede her – under introen – nævne, at mine favoritpenne til overskrifter, skriblerier og streger er kalligrafipenne. Se eventuelt et stort udvalg her. Men nu.. Nu til en lille gennemgang og et par tips til at skabe en enkel bullet journal..

En gennemgang af en enkel bulletjournalen i.. nå ja, punkter.

 • Først og fremmest klargør jeg til en start mine forskellige “Keys”. Hvilket altså blot betyder forskellige “tegn” eller “punktformer” til forskellige typer af kalenderpunkter.

  ..En aftale kan eksempelvis have én type tegn, en opgave en anden mens en deadline har en helt tredje. Mængden og tegnene står helt frit for. (Som med alt andet ved en bullet journal). I år vil jeg selv forsøge mig med lidt færre og lidt mere (for mig) logiske Keys. (Se indlæggets første foto.) Disse markeringer sætter jeg dog først i funktion i selve kalenderdelen. Men et overblik (og en reminder til en selv) er ret rart.

 • Hernæst har jeg plads til en indholdsfortegnelse.

  Min notesbog har allerede et forberedt index på én af de første sider, som jeg bruger.
  Index-oversigten udfylder jeg dog altid efter siderne er skrevet ind (på den måde har jeg også mulighed for at rive en side ud, hvis noget går skævt.. (bare et lille tip som tager lidt pres af pennen))

 • Nu bevæger jeg mig til min års- og månedsoversigt..

  Denne oversigt har jeg i år kombineret i én. De foregående år havde jeg dem opdelt, men det var enten den ene eller den anden, jeg udelukkende brugte. Derfor spreder min årsoversigt sig over 6 sider i stedet for 2 nu. Til gengæld har den plads til løbende noter. Både ud for datoen og på den blanke side ved siden af. Min års/månedsoversigt ud som vist på billedet nedenfor.

 • Som det næste kan jeg godt lide at lave emneinddelte mål/oversigter for året. (Eller såkaldte trackere)

  Jeg bruger det som en slags emneinddelt årsoversigt. Her har jeg eksempelvis en oversigt over, hvilke bøger jeg ønsker at læse/får læst, hvilke projekter i lejligheden, jeg drømmer om, hvilke podcasts jeg (vil) høre(r) osv. Alt dette gør jeg (plads til) før jeg bevæger mig videre til den egentlige ugentlige kalender..*

 • Som det sidste laver jeg en ugeoversigt.

  Her laver jeg (mindst én måned frem i tiden). Jeg skriver her små- som store planer ind, og jeg har altid også et rum til at skrive ekstra noter, OBS-sager, praktiske huskelister eller andet ind. Nogle gange skriver jeg også en slags “tracker” ind i ugeoversigten; en oversigt over mine ugentlige mål indenfor emner som skriverier, fotos, strikkerier eller noget andet, jeg har ambitioner om at nå flere gange ugentligt.

Det, jeg synes er sjovt ved bullet journalen er, at den kan skræddersyes til dens ejermand. Løber du meget kan dét indgå. Har du et proppet arbejdsliv, som du trænger til overblik og struktur i, kan den målrettes dét behov. Har du et ønske om at lægge din kost om, kan det indgå og få sin egen tracker i din ugeplan. Rent visuelt er der naturligvis også helt frit spil. Er du til douch farver og blomsterdekorationer, kan dette pryde din kalenders opbygning. Og er du (som mig) til det mere enkle, minimalistiske look, kan dette være fremtoningen af din kalender..

*Når jeg nu kigger tilbage i min bullet journal for 2020 kan jeg se præcis, hvilke bøger jeg har læst, hvilke strikkeprojekter jeg har fuldført og ikke mindst, hvilke DIY’s jeg har kreeret. Blandt andet. Det giver både et overblik, men det giver altså også en helt særlig følelse af (trods Corona and all) at have fået noget fra hånden. Derudover er det ret sjovt også at se, hvilke bøger, film, serier og podcasts, som har været med til at “forme” mig i 2020. Men det er altså, hvad jeg synes er sjovt at notere mig i min bullet journal.. 


Modsat en almindelig forprintet kalender, er en bullet journal work in progress. Hele året..

Nogle vil måske foretrække at lave en her kalender frem, men jeg kan godt lide at tage det måned for måned – efter ovenstående punkter. Fordi jeg på den måde kan tilrette den mine behov og hvilken type overblik jeg har brug for. De aftaler jeg har måneder frem (når den slags dukker op igen), noterer jeg mig løbende i årsoversigten, så intet bliver glemt mellem siderne. Min ugentlige oversigt for januar er eksempelvis stadig i proces. Jeg er i tvivl om, hvor mange “ugentlige” mål og særskilte kolonner jeg “tør lave”.  Men én eller anden struktur over ugens gøremål og forhåbninger har jeg brug for. (Dette har jeg gjort plads til i venstre side af ovenstående foto.) Det er simpelthen så let at blive skuffet over, hvad jeg når og ikke når nu, hvor hverdagen (igen) er vendt på hovedet, synes jeg.. 

Derfor kan nogen måske synes, at en bullet journal er lige vel ambitiøs eller måske endda unødvendig i denne tid. (Jeg selv har et øjeblik tænkt tanken i al fald.) Men jeg synes – endda ekstra meget i år – at den håndskrevne kalender har en berettigelse. Håndgribeliggørelsen af året er nu – måske mere end nogensinde – en nødvendighed for at kunne (be)gribe og skille én dag fra den næste.

2021 fortjener en (ny) chance, synes jeg! I bog(staveligste )forstand.

// Sarah

(Visited 24 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *