Må man godt rejse med fly?

Om lige nøjagtig 2,5 døgn rejser vi på ferie. En uge i varmen. Dét er destinationen.
Men må man egentlig godt rejse med fly? Kan vi tillade os det? Eller er det okay? En gang imellem? Personligt har mit syn på (særligt) flyveture virkelig ændret sig på bare et par år. Hvor det for bare år tilbage nærmest ikke var i min bevidsthed, at det gjorde nogen ‘skade’, ja, så er (fly)rejser nu faktisk næsten forbundet med ubehag og skyldfølelse for mig.. SÅ meget, at jeg i nogle dage overvejede at holde det hemmeligt herinde og på instagram. Simpelthen fordi jeg skammer mig lidt. Og fordi jeg også føler, at jeg skal retfærdiggøre. Selvom jeg ikke ved, om jeg kan.. (Men lad mig alligevel prøve 😉 )

Jeg har altid elsket at se andre kulturer, snuse andre himmelstrøg ind og smage anden mad. Faktisk er det noget af det, som vi som par herhjemme har dyrket aller mest sammen. (Okay, det lød forkert, men you know..) Ét år var vi på 6 forskellige rejser. I 3 forskellige verdensdele. Vi var på SU. Det siger lidt om, hvor højt vi prioriterede rejser, og hvor meget værdi og glæde vi fandt ved det.. EJ, hvor har det gjort mig glad at rejse. Nogle af mine aller lykkeligste minder er fra rejser. Ingen tvivl.

Men lige nu.. lige nu har jeg lidt en knude i maven over at skulle afsted. Den dårlige samvittighed (og manglende pakning, bevares) giver mig et sug i maven, som jeg har svært ved at se bort fra..

Med til historien hører det, at jeg nogle gange godt kan være lidt “enten-eller” anlagt. Særligt hvis det drejer sig om noget, jeg virkelig går op i. Eksempelvis blev jeg under mine graviditeter næsten rigid i forhold til mit madindtag. Hvis det ikke var økologisk, smagte det næsten giftigt.. Jeg skal nogle gange holde mig selv i nakken for ikke at ‘kamme over’, hvis jeg er overbevist om, at noget er ‘forkert’. Men er det at kamme over, når jeg sidder med dårlig samvittighed på en flyver? Det tror jeg egentlig ikke..

For EJ, hvor er det en (klimamæssig) luksus at tage sig at rejse med fly. Det modsatte af at tage én for holdet, velsagtens? Dét tror jeg, at de fleste af os kan blive enige om. Men jeg har også et andet hold, jeg spiller på. Og det er familieholdet. Og selvom det ikke kan gøres op i hverken penge eller CO2, så trænger mit lille familiehold virkelig til denne ferie. 2019 var.. hårdt, og dertil kommer mange og lange sygdomsforløb. Det er jo ikke noget, som andre ikke oplever. Nej, nej. Og det er heller ikke fordi, at ‘medlidenhedskortet’ kan retfærdiggøre al klimasvineri. MEN. (Dyb vejrtrækning..)

Jeg vil jo ikke undvære rejser for evigt? Det vil jeg faktisk ikke. Jeg vil stadig gerne snuse til den energi og det perspektiv, som rejser giver. Den magi som opstår. Den værdi det giver mig. Og jo, så kunne jeg godt vente til alternativerne var mere miljøbevidste – og samtidig mere økonomisk overkommelige. Men så er det ikke nu. Vi har små børn nu. Jeg trænger nu.

Og så tror jeg altså bare virkelig, at det er vigtigt, at tingene ikke bliver rigide. Sort-hvidt. Det tror jeg ikke er sundt for mig. Måske er det okay at prioritere noget, som giver mit liv værdi og glæde. Fordi.. det ér jo mit liv? Det var dét her valg vi traf, fordi vi ønskede os lys og luft. Det er vores valg. Ligesom vi vælger at købe økologi og ikke at eje en bil. Jeg ønsker mig en verden, hvor vi ikke dømmer hinanden, men løfter hinanden til det bedre. Det her gør os godt. Selvom jeg dømmer mig selv lidt. Men uanset hvad, vil jeg gerne dele – om det er svært eller tager fra den kollektive CO2-konto. Fordi at dele giver mig også stor værdi.

Jeg er nysgerrig: Kan I ‘finde på’ at flyve på ferie? <3

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *