Gratis strikkeopskrift til køkkenhåndklæde

Jeg er blevet bidt af nogle strikkepinde. Eller stukket? Jeg er i al fald ret vild med at strikke og for tiden. Det dér med at sidde stille sidst på dagen med pindende i hænderne, er noget jeg glæder mig til flere gange i løbet af en dag. Ja, faktisk er jeg begyndt også at begive mig ud i at prøve lidt kræfter med selv at finde på. Ikke vilde ting. Ikke komplicerede ting, men når jeg ser et behov eller forestiller mig noget, som jeg ikke har en opskrift på, så prøver jeg. Jeg har for eksempel strikket mig selv en pude, et par vanter til min datter og nu også et lille håndklæde til hendes legekøkken.

Barnet elsker at hjælpe til i køkkenet og at lege, at hun laver mad i sit eget køkken. Og på forunderlig vis har hun forstået, at man skal vaske hænder før man kan hjælpe de voksne med at lave mad. Hvilket også bliver håndhævet i hendes eget køkken. Til min ret store begejstring. Og da hun tilmed pointerede, at hun ikke havde noget håndklæde i sit lille køkken, så hvor mon hun skulle tørre sine hænder (?), var der ingen vej uden om;

Et hjemmestrikket håndklæde måtte der til.

Den seneste tid er jeg stødt på flere, som har fået mod på at begynde at strikke. Dagens opskrift/DIY er et ret godt strikke-begynder-projekt; du skal ‘bare’ lære ret og vrang-maskerne, og intet andet. Hvis der sidder nogle derude, som ikke har prøvet noget som helst strik før, har jeg også indsat demonstrationsvideoer. Desuden er de hurtige skift mellem netop ret og vrang en god træning i at se forskellen mellem de to maskeformer, og det rillede/stribede mønster gør, at det ikke er SÅ vigtigt, om man strikker helt jævnt. Det rustikke look kan nemlig også noget, hvis du spørger mig 🙂

Værktøjskasse – hvis du er en ny strikker:

Kort om opskriften:

Jeg brugte almindeligt tyndt bomuldsgarn. Dét som kan købes i lange baner i søstrene grene, supermarkeder og naturligvis i garnbutikker. Spørg eventuelt blot efter garn til karklude eller køkkenhåndklæder. Garnets vægt / længde: 50 gram = ca. 170 meter.

Håndklædet strikkes på langs.. Og ikke oppefra eller nedefra. Jeg synes, at det gav mønsteret et lidt andet look.

Første og sidste maske på en pind strikkes altid ret.

Et lille tip: Jeg har ofte et papir ved siden af mig, når jeg følger en opskrift. På den måde kan jeg notere mig, hvor langt jeg er nået, og også tælle, hvor mange pinde jeg har strikket, hvis flere pinde af samme slags foreskrives 🙂

Opskriften på køkkenhåndklæde:

 1. Slå 84 masker op på pind 3.
  Ønsker du et andet antal masker (fordi du ønsker håndklædet større eller mindre, er det blot vigtigt at antallet af masker er lige).
 2. Mønsteret på pind 1-5: strik første maske ret, //: strik 1 maske ret, en maske vrang :// og gentag fra //: til :// indtil der er én maske tilbage på pinden. Denne sidste maske strikkes ret.
 3. Mønsteret på pind 6-10: strik første maske ret, //: strik 1 maske vrang, en maske ret :// og gentag fra //: til :// indtil der er én maske tilbage på pinden. Denne maske strikkes ret.
 4. Gentag punkt 2 og 3 til du har strikket 8 “brede mønster-striber” i alt. Altså til du har strikket punkt 2 fire gange i alt og punkt 3 fire gange.
 5. Der skal nu lukkes af til et hul, som håndklædet kan hænges op i; Strik de første 11 m. som du strikkede pind 1-5; strik første maske ret, //: strik 1 maske ret, en maske vrang :// og gentag fra //: til :// til du i alt har strikket 11m. Strik nu 1 retmaske efterfulgt af 1 vrangmaske og træk retmasken over vrangmasken, så 1 maske lukkes. Fortsæt resten af pinden i samme mønster; //: 1 retmaske, 1 vrangmaske :// Slut pinden af med 1 retmaske.
 6. På næste pind strikkes som mønsteret i punkt 2 – helt hen til hullet og vend striktøjet. Strik frem og tilbage; ret over ret, vrang over vrang på nær kantmasken (den sidste maske, som altid strikkes ret). Strik således indtil du har strikket frem og tilbage i alt 5 gange på den ene side af hullet. Giv lidt ekstra garn og klip garnet.
 7. Begynd nu at strikke ‘toppen’ af håndklædet og de 11m., som ikke er strikket lige så langt som på den anden side af hullet. Lad en 10-15cm. garn hænge frit, når du begynder at strikke. Strik ligeledes ret over ret og vrang over vrang (pånær kantmasken, som strikkes ret altid), og gør dette 4 gange, sådan at du i alt har strikket 5 gange frem og tilbage (hvis du tæller den strikkede pind fra punkt 5 med.)
 8. Du er nu ved ‘toppen’ af håndklædet – i den ende tættest på knaphullet. Strik nu som pind 6-10; strik første maske ret, //: strik 1 maske vrang, en maske ret :// og gentag fra //: til :// hen til hullet. Henover hullet slås nu én maske op, og fortsæt i mønsteret; strik første maske efter hullet ret, //: strik 1 maske vrang, en maske ret :// og gentag fra //: til :// der er én maske tilbage på pinden. Denne maske strikkes ret.
 9. De næste 4 pinde strikkes efter samme mønster; strik første maske ret, //: strik 1 maske vrang, en maske ret :// og gentag fra //: til :// indtil der er én maske tilbage på pinden. Denne maske strikkes ret.
 10. Strik som punkt 4. Dvs. gentag mønsteret i punkt 2 og 3 til du har strikket de to punkter 4 gange hver efter hullet, og i alt har 8 striber brede på hver side af hullet.
 11. Luk alle masker af, og hæft enderne til slut.

Jeg har altid undret mig over, hvorfor strikkeopskrifter skal være så komplicerede og snørklede. Men helt ærligt, så synes jeg at det var svært med svært på at gøre enkelt i sproget. Sig derfor ENDELIG til, hvis der er uklarheder eller hvis I ønsker noget forklaret på en anden måde. Jeg elsker at høre fra jer 🙂

Rigtig god mandag til jer derude. Jeg håber at dagen og ugen vil være god ved jer.

Kærligst S

Du er i øvrigt altid velkommen til også at følge mig på Bloglovin’ og Instagram , hvis du har lyst til den slags.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *