DIY: Vatrondeller (af håndklæde)

Dette indlæg har jeg sådan glædet mig til at udgive. For ej, hvor det dog bare fylder mere og mere hos mig at leve på en måde, hvor jeg udnytter dét jeg har lige ved hånden frem for at indkøbe nyt.. Hvis jeg skal være helt ærlig, så startede jeg dog med at undre mig lidt over dét der med genanvendelige vatrondeller, første gang jeg stødte på det. For kan det ikke tage lidt overhånd dét med at skulle skære ned og tænke klimavenligt hele tiden? Des mere jeg tænker over det, des mere er svaret på dét spørgsmål “NEJ” for mig. For det giver mig et kick at sætte ind, hvor jeg kan. Jeg nyder helt ærligt at gentænke det dér med at være en forbruger i et forbrugssamfund. Og selvom en vatrondel er en lille ting, så giver det mig en følelse af at tage sagen i egen hånd, og faktisk gøre noget (fordi mange bække små..). Og også fordi; hvis ikke det tæller, hvad tæller så? Hvis ikke jeg gør noget, hvem gør så? Og fordi; hvis jeg kan lave noget selv, hvorfor så ikke?

Derfor kommer her en DIY-guide til vatrondeller:

Remedier:

 • Et håndklæde
 • En kop (eller andet rundt, som kan fungere som skabelon til rondellernes omkreds)
 • En kuglepen
 • En saks
 • En symaskine (som er trådet)

Sådan gjorde jeg:

 1. Først glattede jeg håndklædet ud, satte en et glas ovenpå, og tegnede langs glassets kant, sådan at en lille rund cirkel blev afmærket på håndklædet.
  TIP: Faktisk valgte jeg at tegne efter det opbevaringsglas, som jeg normalt opbevarer vatrondeller i. På den måde passer rondellerne som hånd i handske ned i dét opbevaringsglas, jeg vil opbevare dem i til daglig.

 2. På denne måde afmærkede jeg runde cirkler over hele det lille håndklæde.
  Forsøg gerne at klemme så mange ind mellem hinanden som muligt. Jeg mener bare; man skal jo have et par stykker, for at det giver mening med de vaskbare små venner.

 3. Derefter klippes vatrondellerne ud.
  Klip gerne lige på indersiden af den tegnede streg i tilfælde af, at stregen ikke går af i vask.

 4. Sidst men ikke mindst er det simpelthen ‘bare’ at sy med dobbelt zigzag-sting langs kanten af de små rondeller.
  (Se ikonet på symaskinen ovenfor.) Jeg forsøgte mig lidt frem med typen af sting, og jeg fandt altså den dobbelte zigzag bedst. Dette sting holder nemlig rigtig godt på håndklædestoffet, så det slet ikke fnulrer.

 5. Klip afslutningsvis trådenderne af.
  Og vask eventuelt vatrondellerne (i en skånepose, så de er lette at finde igen) før brug.
  Hvis du synes, at de ‘bølger’ lidt for meget i kanten, kan du eventuelt lade dem tørre i pres. På den måde glattes de så meget ud som muligt. Personligt synes jeg dog at det er lidt hyggeligt, at de bølger sådan..
  Jeg har i øvrigt tænkt mig at vaske dem på samme måde og ved 60 grader fremover 🙂

Angående håndklædevalg er en smagssag, hvilken type man vælger.. Jeg forestiller mig, at nogle gerne vil bruge vatrondellerne som en slags renseklud, og til dem vil det være oplagt at vælge et lidt grovere håndklædestof. Hvis man derimod ønsker dem blide og bløde mod huden, er et blødt (lidt tykkere) håndklæde nok bedre. Jeg prøvede mig lidt frem blandt den stak af resthåndklæder, jeg havde tilbage fra at sy vaskeklude og hagesmække. Jeg vil anbefale dig at gøre det samme; prøv og mærk dig frem til, hvad det føles bedst mod din hud, gerne inden du klipper i håndklædet. Du skal trods alt (forhåbentlig) leve med vatrondellerne lang tid.

I virkeligheden er det lidt skørt at kalde det vatrondeller, når nu de slet ikke er lavet af vat. Ved I, om der findes et alternativt kaldenavn? Eller har I et forslag?

Kærligst Sarah

Husk at du er velkommen til at følge mig på Instagram eller Bloglovin’, hvis du har lyst til den slags.

(Visited 603 times, 2 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *