DIY: naturlig farve til stof

Jeg var faktisk lidt i tvivl om, om dagens idé skulle kategoriseres som et tip eller en DIY. Men eftersom at det er torsdage morgen (og jeg normalt udgiver tip om tirsdagen), ja, så vil jeg i dag kalde det for en DIY. Ha. I weekenden forsøgte jeg mig med et trick, jeg havde hørt om fra Sandra Engen ovre på det dér Instagram 🙂 Et trick, som handlede om at misfarvede eller plettede stoffer kunne redes ved at farve stoffet med ‘naturlige farvestoffer’. Altså farvestoffer fra spiselige sager. Sandra havde forsøgt sig med kaffe, og jeg har altså i weekenden forsøgte mig med avocado. Avocado som altså farver lyserødt!? Jeg ret overvældet over, hvor meget farve der kom ud af sådanne nogle grønne sager. Og så i lyserød? Sandras brune kaffe-nuance så SÅ fin ud, så den har jeg også ambitioner om at prøve en dag. Den brune nuance forestiller jeg mig både vil kunne hjælpe med at camouflere gamle og kommende pletter på mine hjemmelavede hagesmække.

I går så jeg så jeg, at en del af Cathrine (fra Rockpaperdresses)‘s læsere kendte og havde prøvet dette trick, da hun viste det frem i sine miljømandag-stories. Og pludselig fik jeg det helt fjollet over, at jeg dér havde brugt en halv søndag på noget, som så mange andre åbenbart kendte og havde prøvet. Ja, faktisk blev jeg helt i tvivl om, om jeg skulle smide dette skriv i skraldespanden. Men jeg har siden mindet mig selv om, at des flere der kender det des bedre 🙂

Det er nemlig et fint, enkelt og miljøvenligt lille projekt. Se bare her:

 

Sådan farvede jeg stof med avocado:

Denne DIY tager udgangspunkt i farveprocessen ved avocado-farve. Ønsker du at farve med kaffe skal du eftersigende blot bruge almindelig (afkølet) kaffe og lade stoffet trække deri en times tid. Og derefter afslutte med skylning + vask som beskrevet nedenfor. Ønsker du andre naturlige farver til dit stof synes mulighederne nærmest at være uendelige. Prøv bare at google eller pinterest’e “natural dye fabric”.

Materialer:
 • Et stykke beklædning eller stof, som du gerne vil farve.
 • En gryde
 • ca. 2 liter vand
 • To avocadoskaller (altså 4 halve 😉 )
 • 6 avocadokerner

Step by step:
 1. Rens skaller og sten grundigt for avocadokød.
 2. Læg dem i gryden og hæld vandet over.
 3. Bring vandet i kog, og kog skaller og sten i en time. Vandet er nu helt mørkerødt, som vist på billederne nedenfor.
 4. Fisk avocadokerner og -skaller op af vandet og lad vandet afkøle.
 5. Læg nu dit stykke stof eller beklædning i blød i vandet, og lad det ligge deri til stoffet har den ønskede farve. Vær opmærksom på, at lidt af farven går af under næste punkt:
 6. Skyl nu dit stykke stof op og vask det (IKKE sammen med andet – det smitter af).
 7. Hæng stoffet til tørre. Og du har et stykke stof eller tøj klart til brug – nu i en ny farve.

Jeg må indrømme, at jeg følte mig en god portion husmor-agtig, som jeg stod dér i min morgenkåbe og farvede viskestykker i søndags!

OBS: Jeg oplevede at stoffet stadig smittede af, da jeg tørrede det (det dryppede med farve), så læg eventuelt en klud under,  hvor du hænger det til tørre, og vask det separat de første gange, du vasker det efter farvningen. Har du ikke lige noget stof, du drømmer om bliver farvet lyserødt, kan jeg også anbefale at få en avokadokerne til at gro på samme måde som en citronkerner.  

Jeg er nysgerrig: er der nogen af jer, der har prøvet en såkaldt ‘naturlig dye’ før?

Kærligst S

(Visited 611 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *