DIY: Kommode med bøjleplads(IVAR IKEA HACK )

Ærlig talt havde jeg helt glemt, at vores kommodemøbel kunne betegnes som en slags DIY. Ja, faktisk havde jeg helt glemt,  at de kan betegnes som et slags ‘hack’. Kommoderne er nemlig købt (i IKEA); men vi har gjort lidt andet ved dem. Et IKEA HACK hedder det vist på pinterest-sprog. Den anden dag blev jeg på Instagram spurgt ind til vores kommoder. Og eftersom der er lidt længe imellem at den slags sker, tænkte jeg at gribe bolden 😉

Jeg (og mit spejlbillede🙋🏻‍♀️) vil dog gerne ‘advare’ på forhånd; denne DIY-guide er blevet liiidt længere end sædvanlig. Derfor har jeg fremhævet grundtrækkene i guiden med fed skrift, mens jeg tilsidst har tilføjet noter til eventuelle ‘kosmetiske’ tilføjelser, som kan vælges til/fra alt efter dit eget ønske for møblets udtryk. Jeg håber, at guiden trods alt er overskuelig 🙂 

Here we go – et vaske ægte IKEA HACK:

Materialer:

 • 4 x IVAR-kommoder fra IKEA
 • 16 længere skruer – ca. 3-4cm lange
 • 4 små øskner
  .. en slags lukkede kroge – spørg i dit byggemarked eller se billede nedenfor
 • Små søm til at montere lister med
 • En tykkere snor
  ..jeg brugte lædersnor, men alt af ‘solid’ kvalitet vil gå
 • Et stykke stof, som kan dække hullet mellem de to kommnoder
  Beslut hvor langt du vil have mellem dine kommoder og læg 8 cm til i højden og 15 cm til i bredden – dette er størrelsen på dit stykke stof.  Hvis dit hul er meget bredt, læg da mere til – bredden af stoffet afgør, hvor meget det ‘bølger’, når det hænger som  forhæng
 • En topplade som kan dække de to kommoder – og hullet du vælger at lave imellem de to kommoder.
  Jeg synes, at det var lettest at måle dette da kommoderne stod, hvor jeg ville have møblet til at stå. Jeg har en margen på 1,5 -2 cm. i hver side og det samme i fortil mod skuffefronten. Dette er dog (som med forhænget) et spørgsmål om smag og behag. 
 • Et lille stykke sandpapir.

Eventuelt:

 • En liste som kan monteres langs kanten af toppladen samt et par lister, som kan løbe som en slags ‘sokkel’ under hver af de nederste kommoder.
 • Lakbejds med hvidt pigment (hvis du ønsker at behandle træet, så det bliver lysere)
 • Ca. større skruer til at fastgøre kommoderne til væggen.

Det går jeg ud fra, at du har: 

 • En skruemaskine
 • En hammer

STEP-BY-STEP DIY-guide:

 1. Først samles alle fire kommoder (efter manualen, natürlich).
 2. Hernæst placeres de to kommoder ovenpå hinanden. Sådan at der er to ‘stabler’ af kommoder. Skufferne er ikke i endnu.
 3. De to kommoder bores sammen med en skrue i hvert hjørne – fra bundpladen i den øverste kommode bores en skrue ned i toppladen af den nederste kommode.
 4. Det samme gøres med de to andre kommoder.
 5. Placér nu de to ‘kommodestabler’ med dén afstand, du ønsker/har plads til.
 6. Henover de to kommoder skal toppladen nu lægges og monteres efter samme fremgangsmåde, som kommodestablerne BORTSET fra, at skruerne nu fastgøres nedefra den øverste kommode og op gennem kommodens øverste plade og op i toppladen.
 7. Montér herefter listerne langs kanten af toppladen med små søm.
 8. Tag lidt sandpapir og slib kanterne af listerne, så de ikke er alt for skarpe.
 9. I ‘hullet’ mellem de to kommoder, monteres de fire små øksner;
  To så tæt på skuffekanten og så højt mod toppladen som muligt – overfor hinanden. Og to midt på dybden af kommoden – mindst 6cm fra toppladen. På den måde dækker forhænget så meget af hullet som muligt, mens der midt i hulrummet er plads til at føre en bøjle ind over øksen-højden.
 10. Bind den tykke snor mellem de to kroge, som sidder midt på kommodedybden.
 11. Nu skal forhænget sys; Lav et ombuk i ‘bunden’ af stoffet samt begge sider og sy dette.
  I ‘toppen’ af stoffet laves en løbegang på ca. 3cm. i højden. Dvs. buk 6 cm om og sy fast, sådan at der er en ‘gang’ til at føre snoren igennem.
 12. Før en snor gennem forhængets løbegang. Sørg for at syningerne er ind mod hulrummet og før snoren gennem de to yderstsiddende kroge. Saml snoren på bagsiden af forhænget, og stram til, når de to ender bindes sammen.
 13. Sæt skufferne i.
 14. NU er der bare tilbage at tage det rummelige møbel i brug 🙂

Før at jeg fik strammet forhængets snor til. Se et lille fif hertil nedenfor.. 

Kosmetiske tips

 • Jeg har behandlet alle synlige træoverflader med hvidpigmenteret lakbejdse; præcis som rammen på mit kakkelsofabord. Hermed mener jeg alle skuffefronter og kommodesider samt topplade og lister. Dette gjorde jeg inden kommoderne blev sat sammen. Ønsker du samme lyse finish til møblet, så husk at påføre lakbejdsen, hvor der er god udluftning/udendørs – det er stærke sager. Og følg derudover anvisningerne på produktet.
 • Lad eventuelt den nederste af de to kommoder hvile på en lille liste, som du lader følge kommodens to sider og fronten. På den måde er du sikker på, at bundskuffen går fri af gulvet.
 • Synes du, at det er svært at få snoren helt stram til forhænget, kan du eventuelt stramme snoren op ved at lade den bagerste af de to snore løbe om bag et lille søm, som er slået i i passende afstand bag snoren.
 • Hvis du ved, at kommoderne skal stå samme sted, kan det være smart at fastgøre kommoderne til væggen. Bor blot lidt større skruer gennem bagpladerne og ind i din væg. Jeg ville gøre dette inden toppladens montering – simpelthen fordi det er lettere at komme til.

Det er ingen hemmelighed, at vi ikke svømmer i plads herhjemme. Men med dette møbel har vi faktisk (stort set) hele vores (4 mand høje) families tøj samlet ét sted. Resten af tøjet (og større ting som håndklæder, sengetøj mv.) opbevarer vi under sengen, som også ses i kanten af et par af billederne. I stuen har vi også en del “komprimeret” opbevaring under vores IKEA HACK af en slagbænk. En sjov detalje ved al denne snak om hacks og DIY-møbler er, at mit aller mest læste indlæg er mit indlæg om mit hack’ede vitrineskab. Jeg tænker snart at genudgive dette skab, da jeg virkelig er glad for det, og synes at det fortjener endnu finere billeder end jeg tog for 2 år siden.

Apropos billeder, har det virkelig været svært at tage billeder af hele møblet. Simpelthen fordi det er så bredt og værelset så lille. Hvis der er noget som helst jeg kunne have illustreret eller forklaret bedre, så sig endelig til! Jeg er klar på tasterne i den anden ende <3 

.. Og NU til afslutningen på min måske længste DIY til dato. Ting er ofte lettere sagt end gjort, men jeg vil vove den påstand, at det næsten går hurtigere at samle dette møbel end det gjorde at formulere denne guide. Haha.

Måske nogle af jer har lyst til at prøve? I så fald; rigtig god fornøjelse!

Kærligst Sarah

(Visited 390 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Hej med dig 😃 Rigtig fint ikea hack! Har det været nemt at skaffe en topplade? Og hvor har i skaffet den? Jeg overvejer at lave mit eget hack, men ønsker at samle to Ivar kommoder til en lang med 4 fødder og bund/top plade for at give den et helt look. Så nu er jeg på jagt efter inspiration 😃

  • Ih, hvor spændende med dit hack, Louise. Ja, det var meget let. Jeg gik blot ned i mit lokale byggemarked (Silvan var dét der lå tættest på mig), og jeg er overbevist om, at alle byggemarkeder har forskellige plader. Og de tilbyder oftest også (for 30-50kr.) at skære pladerne til i de rette mål <3 Rigtig god byggelyst! Jeg håber, at det bliver som du drømmer om 🙂
   Kærligst S

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *