DIY: Hagesmække

Jeg ved, at dette indlæg nok allermest vil appellere til småbørnsforældre. Omend jeg også tænker, at dagens DIY nemt ville være en god barselsgave. For hvis der er noget man gør, som forælder til små børn på +4/6måneder, så er det det at vaske tøj, hovede og hænder af. Ud over at feje gulvet under spisebordet, altså.

Jagten på de ‘helt rigtige’ hagesmække har været lidt op ad bakke. Faktisk har jeg ledt i al den tid jeg har været mor. Der er mange på markedet. De som er fine er oftest dyre, de som er billige er oftest ikke praktiske.
Jeg er først og fremmest mest fan af dem, som jeg bare kan smide i vaskemaskinen på kogeprogrammet. Og derudeover synes jeg, at langt de fleste ikke er lange nok. Da jeg arbejdede i en vuggestue, havde de sådan nogle lange hagesmække i håndklædestof. Det smarte ved dem, ud over materialet, var, at de var så lange, at tallerkenen kunne stilles på enden af hagesmækken, sådan at maden – måtte det blive tabt mellem tallerken og mund – i værste fald landede på en hagesmæk. Derudover kunne hagesmækkende også bruges, hvis et glas vand blev væltet, eller hvis hænderne ‘bare’ skulle tørres efter endt måltid. Listen er faktisk længere, men jeg vil stoppe nu.

Alle disse overvejelser har jeg samlet i denne enkle udgave af en hagesmæk – med udgangspunkt i at upcycle gamle håndklæder.

Remedier:

 • Et håndklæde du ikke bruger.
  Almindelige badehåndklæder bliver til 2-3 hagesmække. Et lille køkkenhåndklæde til 1-2stk.
  Ligger du ikke inde med et overskud af håndklæder, så gå ikke ud og køb. Spørg dine forældre/onkler/tanter/bedsteforældre. Det gjorde jeg, og jeg fik en hel stak forærende. På den måde sparer du penge og ikke mindst resourcer. Og ellers er der masser at finde på loppemarkeder eller i genbrugsforretninger.
 • En symaskine med tråd.
 • En saks.

Sådan gjorde jeg:

 1. Klip håndklædet til i en passende størrelse. Tag gerne udgangspunkt i de gamle håndklæder du har, så der ikke går for meget til spilde. (For mig passede det med, at mine håndklæder kunne halveres (og derefter målte 68cm x 33cm).
 2. Klip herefter et ‘halshul’ med lange stropper på hver side. Igen er det en smagssag; mine stropper blev 10cm brede. Jeg kan godt lide, at de er lidt brede, så man også undgår for meget mad på børnenes skuldre. Halshullet klippede jeg 30 cm dybt. På den måde får man lange nok stropper til let at kunne binde en knude eller to bag nakken.
 3. Afrund eventuelt kanterne af hagesmækken med saksen. Bare for syns skyld.
 4. Sy nu rundt langs kanten med dobbelte zigzag-sting. Hvis du synes bedre om det, kan man også give kanten et ombuk, og sy med ‘almindelige’ sting.
 5. Klip ender af, og gå i gang med at spise og spilde med lidt færre bekymringer om tøjskift derefter.

Som med så meget andet viste hagesmækkene sig at være lettere at lave, end jeg havde gået og frygtet. Måske mest af alt fordi min manglen på tålmodighed gjorde, at jeg simpelthen valgte hverken at sy knapper i eller at sy et kantbånd om. Næh, less is more (eller des hurtigere de var at lave, des hurtigere ville jeg havde en ren hagesmæk at bruge, og jeg var løbet tør). Og faktisk endte jeg med at synes ret godt om et rå og enkle look de fik med den zigzag’ede kant. Synes man om det, kan man let variere looket ved at vælge en anden farve tråd end selve stoffet. Hvad synes I?

Bonustip: gem gerne den afklippede halsudskæring til at sy vaskeklude af.

Husk, at du er velkommen til at følge mig på Instagram eller Bloglovin’, hvis du har lyst til den slags.

(Visited 276 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *