DIY: Fra palle til brændeskur

Jeg føler mig lidt som en snyder ved at skrive det her indlæg. Jeg er jo hverken tømrer, snedker eller anden fagperson. Næh. Humanist. Dét er, hvad jeg er. Så jeg sidder med sådan en følelse af, at jeg skriver om noget, jeg slet ikke ved noget om. Men i virkeligheden er det historien om alt, jeg laver (med mine hænder;) jeg prøver mig frem. Og nogle gange bliver jeg overrasket over, at de overhovedet kan finde ud af at stykke noget sammen. Der er altså ikke noget som at se ting blive til ved hjælp af mine hænder. For mine øjne. Jeg har længe drømt om at brændeskur til sommerhuset med udgangspunkt i en palle. Men jeg har skudt idéen ned, fordi der ligesom var lidt andre projekter, som virkede lettere tilgængelige for sådan én som mig. Men nød lærer nøgen kvinde at.. og i sidste uge ventede et skybrud og vi havde BRUG for tørt brænde. Og tænk sig!? Nu står der et så robust og fint et brændeskur, at jeg ikke selv helt forstår det.

.. Og hvem ved, måske andre har lyst til at bygge et brændeskur, men er bedre (end jeg) til at følge en slags ‘opskrift’? I så fald vil jeg her dele..

Min opskrift på et brændeskur af en palle:

Materialer:
 • En palle.
 • 6 x hjørnepinde (længden af disse afgør højden på brændeskuret. Og højden afgør du. Mine hjørnepinde er dog 130cm.
 • 2 x bagplade-pinde (som kan danne et kryds.- brug eventuelt samme materiale som sidebeklædningen). Det er dog smart, at de ikke er for tykke, så de kan krydse over hinanden uden videre besvær.
 • Sidebeklædning. Gerne behandlet eller trykimprægneret træ, så det kan modstå lidt af hvert. Alternativt kan du også male skuret til sidst.
 • 4 x bjælker til tagets ramme eller ‘skelet’. Brug evt. samme salgs som til ‘hjørnepindene’. For udregningen + montereingens skyld må de gerne være så kvadratiske som muligt.
 • 4 x vinkelbeslag.
 • Skruer (relativt lange), søm, en hammer og en boremaskine. Og ja, en tommestok er også ret smart at have 🙂

 

Step-by-step-guide:

Som du nok kan høre, er jeg ikke så god til selv at følge en opskrift. Jeg kan godt lide at finde på henad vejen, men også at tilpasse mine sager til mine behov. Derfor er mit brændeskur bygget alene udfra den palle vi havde og de materialer vi havde liggende, samt de dimensioner som passede til vores sommerhushave. Hvis du har en anden palle eller andre behov, kan opskriften her sagtens tilpasses dét. Min tilgang til materialerne er det samme; brug først og fremmest hvad du har, hvad du kan finde/få forærende eller bare hvad du synes er flot. Det giver en ret stor tilfredsstillelse, sådan at banke et skur sammen, skulle jeg hilse at sige. Jeg håber, at du vil være med 🙂 

 1. Læg pallen ned, og bestem hvilken side du ønsker skal være ‘åbningen’.
 2. .. Modsat åbningen er bagsiden (eller ryggen) af brændeskuret. Skær nu 6 x ‘hjørnepinde’ i den højde, du ønsker dem. (Som tidligere nævnt var min højde 130cm.)
 3. På pallens højre side bores nu de tre hjørnepinde fast – én i hvert hjørne af siden og én i midten. (I pallen findes 3 x tværbjælker, som adskiller pallens 2 lag. Det er i disse  store tværbjælker, jeg borede mine ‘hjørnepinde’ fast. Der står således tre pinde ret op og ned langs din højre side nu.
 4. Gør det samme i venstre side.
 5. Mål nu dybden af pallen. Dvs. afstanden fra åbningen til bagesiden af pallen. Læg eventuelt et par cm til, og skær alle sidebeklædningspladerne i denne længde.
 6. Søm nu sidebeklædningen på. Start i én side, og start i bunden. Søm hver sidebeklædningsbjælke fast med tre søm; ét søm i hver “hjørnepind”. Fortsæt til du er nået til toppen af de tre ‘hjørnepinde’. Hvis det ikke lige passer, må sidebeklædningen godt gå lidt højere op end dine “hjørnepinde”. Gør det samme i den modsatte side.
  På billedet ovenfor kan du se, at min sidebeklædning går lidt højere op end min hjørnepind, men fordi tagets skellet bliver lagt til højden, gør det ikke noget. Nærmere tvært i mod.
 7. Nu skal taget laves..
 8. Mål i første omgang bredden på pallen – altså åbningens bredde. Skær 2 x bjælker svarende til denne bredde. Dybden af skuret kender du allerede fra sidebeklædningen.  Træk bredden af de bjælker, som du bygger tagets skelet af, fra denne dybde og skær to bjælker til skelettet i denne længde. Læg nu de fire pinde op på et bord og placér vinkelbeslagene i hvert hjørne (inderside eller yderside afhængig af størrelsen på beslagene). Bor beslagene fast i hvert hjørne.
 9. Læg nu tagskelletet på toppen af dit brændeskur. Og bor skelettet fast i hver af dine ‘hjørnepinde’. Inden tagbeklædningen kommer på, skal skuret først stabiliseres ..
 10. På bagsiden laves nu et kryds af to brædder for at stabilisere brændeskuret.
 11. Mål diagonalen fra nedre hjørne af brændeskuret (eller for mest stabilitet nedre hjørne af pallen) og op til det modsatte øvre hjørne af ‘hjørnepinden’. Skær to brædder i denne længde. Søm eller skru disse tværbjælker fast i hver side.
 12. Nu skal tagbeklædningen laves.
 13. Igen kender du fra tidligere bredden af selve brændeskuret (og hvis du har glemt det, så mål endelig igen) – og læg en 10 cm til, så tagpladerne kommer til at gå lidt ud over sidebeklædningen. Se billedet nedenfor. Sav tagpladerne i denne længde.
 14. Søm nu tagpladerne fast i dit tagskellet – start forrest og slut bagerst (hvis det passer lidt dumt med antal brædder ser man det ikke lige så meget bagtil).
 15. Hvis du har lyst, kan skuret sagtens males. Og hvis du ønsker et ultra tørt brændeskur kan du evt. fastgøre en lille luns pressening på undersiden af taget.
 16. Og så er der kun tilbage at sige vær’s’go at stable brænde 🙂

 

.. og måske endda smide dig i en liggestol bagefter 🙂

Husk, at I er mere end velkommen til at stille mig spørgsmål eller kommentere nedenfor.

Jeg elsker at høre fra jer her, på instagram eller på bloglovin’.

Må lørdagen være god ved jer <3

Kærligst mig
(Visited 306 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *