DIY: Et enkelt hjemmesyet betræk til hynder

Vejret er endelig blevet i sommerhumør igen, og det er tid til at hive de udendørs hynder frem… og måske i følgeskab af et hjemmesyet betræk til hynderne?

I forsommeren fik jeg lavet dette betræk. Efter megen tilløb. Men nu kalder vejret altså på, at jeg udgiver en lille guide, synes jeg. Men betrækket lidt tilløb og guiden her ligeså. Sidste sommer købte jeg stoffet, som jeg vidste ville passe til et par ældre hynder her i sommerhuset. Men. I mit hovede blev projektet om et nyt betræk til hynderne både svært og uoverkommeligt. Jep. Sådan har jeg det ofte med sy-projekter (disse vasketøjsposer skulle jeg – så vidt jeg husker – også tage lang tids tilløb til at få lavet). Årsagen er vel egentlig, at jeg ikke er særlig stærk til at sy. Det eneste jeg har lært om syning, har jeg lært i håndarbejde i 7. klasse. Men selv jeg fik syet disse relativt enkle betræk, og jeg er simpelthen blevet så glad for resultatet! Så selvom jeg på ingen måde føler mig som en ekspert, synes jeg alligevel at guiden her er berettiget: Tænk, hvis nogen sidder derude – med lysten til at sy et hyndebetræk –  vil jeg her fortælle, hvordan jeg greb det let og hurtigt an..

DIY-guide til et let betræk til madrasser eller hynder

Materialer:

 • En hynde (eller som min, vel nærmere en madras)
 • Stof.
  Optimalt set skal stoffet være bredere end madrassen + de to sider, og meget gerne en del længere end madrassen/hynden + de to sider.
 • En symaskine
 • Tråd (som du synes passer til stoffet)
 • En saks
 • En kuglepen, stofkridt eller blyant
 • Et målebånd
 • Knappenål

Step-by-step-guide til madrasbetrækket:

 1. Start med at bredde stoffet ud på gulvet, så det ligger jævnt og uden folder.
 2. Placér madrassen ovenpå stoffet med bagsiden af madrassen opad. Stoffet skal kunne nå om på bagsiden af madrassen fra både siderne og fra enderne.
 3. Klip eventuelt stoffet til, så det på langsiden når ca. 5 cm. indover bagsiden. For enderne må det gerne nå en del længer ind over madrassens bagside (se billedet ovenfor).
 4. Tag nu målebånd og blyant frem. Ud fra hvert af madrassens hjørner skal nu markeres en firkant – eller to streger ud mod kanten af stoffet. Firkanten (som stregerne danner sammen med de to stofkanter) skal gå i en ret vinkel ud fra dét hjørne som hviler på jorden (se indlæggets andet billede). Markér derefter en sømkant på ca. 1,5cm langs den første firkant, og klip langs sømkanten.
  OBS! Et betræk skal hellere være lidt for stramt end lidt for løst. Stoffet giver sig, og ligger pænt tæt til madrassen, hvis det er til den lille side, mens det folder og glider rundt, hvis det er for stort. Derfor markerede jeg hjørnerne af den tegnede firkant nogle cm længere ind end madrassen egentlig er.
 5. Dette gøres ved alle fire hjørner.
 6. Nu skal hjørnerne sys. Tag nu de to klippede sider og læg den ovenpå hinanden, så den optegnede streg kan ses på begge sider. (Se nr. to billede ovenfor) Sørg også for at den markerede inderste firkant-streg flugter, og sy langs denne markering.
 7. Prøv løbende om hjørnerne passer ved at føre stoffet over madrassen, og se dine markeringer an i forhold til betrækkets ‘størrelse’. Sy alle fire hjørner på denne måde.
 8. Nu er grundstenene til betrækket til madrassen lavet. Afhængig af størrelsen på stoffet, kan stoffet dog stadig ‘risikere’ at folde lidt på bagsiden. Derfor syede jeg resten af endestoffet fast bagpå siderne af betrækket – se illustrationen ovenfor. På den måde bliver betrækket et slags kuvertlagen, som madrassen ‘sættes ind i’.
  Mine sider på langsiden er ikke så lange, og jeg overvejer derfor om jeg på min lange madras skal sy et par store elastikbånd fast på tværs af madrassens bredde. Men for nu virker det fint, at stoffet holdes nede og inde mod den udendørs bænk, som de passer til.

Dette er uden tvivl blevet mit yndlings udendørsspot 🌿

Sig endelig til, hvis jeg har forklaret mig lidt snørklet eller I har uddybende spørgsmål! Jeg blev ivrig og måtte sende denne lille DIY-guide et ud nu, hvor det endelig blev en smule sommer igen, og tid til at hive betræk og madrasser frem heroppe i sommerhuset.

Uanset om jeres weekend bringer jer sytid eller ej, håber jeg, at den er god ved jer.

Kærligst Sarah

(Visited 2.296 times, 7 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *