DIY: En simpel knagerække

I sommer stødte jeg på denne lange knagerække ovre hos Diana Mwamba. Jeg spurgte ind til den, og da hun sagde, at den var hjemmelavet blev jeg faktisk helt overrasket. Både fordi jeg simpelthen aldrig havde tænkt dén tanke, at en knagerække kunne være hjemmelavet, men også fordi jeg ved mig selv tænkte, at sådan noget ville jeg aldrig selv have tålmodighed til. Klip til lockdownlivet på 5. sal, hvor jeg på 3. måned er ved at få spat af alle de jakker, støvler, store trøjer, huer og vanter, som vi falder over. Jeg nævnte det her, at jeg gerne ville gøre noget ved vores gang i 2021. Og nu, hvor solen skinner mere og mere ivrigt for hver dag der går, tænker jeg, at jeg skal til at rubbe neglene, hvis jeg skal nå det inden vi overgår til sommerjakkegarderoben igen. Ha.

Det er lidt af en omgang Tetris at få alting til at være i vores lille smalle gang. Men en løsning må kunne regnes ud. For nogle måneder siden lavede jeg min første knage – dengang til sommerhuset. Det var en sakseknage, og guiden findes her. Én i stil med har jeg her til eftermiddag lavet. Men derudover har jeg væbnet mig med en lidt mere enkel sag, som jeg tænker skal hænge i børnehøjde. Ude på badeværelset har vi allerede en knage til håndklæder i børnehøjde, og jeg er vild med, at børnene selv kan (i al fald i teorien) have deres eget lille ophængningssystem i børnehøjde.

 

Og det er netop denne enkle knagerække – tiltænkt børnehøjde – jeg i dag vil dele;

En guide til en simpel, hurtig og enkel knage(række):

Materialer:
 • En liste eller bræt af en art – jeg brugte en kvadratisk liste, som jeg havde tilovers fra sengen her med målene 27 x 27mm
 • En rundstok til selve knagerne – min har en diameter på 13mm også fra tremmerne til sengen
 • Et lille træbor (til at forbore træet med)
 • Træskruer (som kan nå igennem din liste og ca. halvvejs ind i knagerne)
 • En sav
 • En boremaskine (gerne kombineret med en skruemaskine, og ellers en skruetrækker, som passer til dine skruer).
 • En tommestok
 • En blyant
 • En smule sandpapir
 • Gerne en høvlebænk eller andet, som du kan sætte knagerne i spænd i, når de skal monteres
DIY-guide step by step:
 1. Sav din liste til i den ønskede længde (mit er 90cm).
 2. Markér hvordan du ønsker knagerne fordelt på din liste med en blyant – jeg har placeret mine midt på listen med 10 cm. fra hver ende og 10 cm mellem dem.
 3. Forbor hullerne i din liste med dit lille træbor.
 4. Mål og sav nu dine knager ud af din rundstok – mine er 5 cm. lange.
 5. Min anbefaling er derudover, at der saves et lille indhak i hver af knagerne, så de kan “gribe” noget tungt, som måtte hænges derpå. Dette gjorde jeg ca. 1/3 del inde på knagen.
 6. Tag nu hver enkelt knage og marker hvor skruen skal gå ind i knageenden (midt i rundstokkens diameter og i den anden ende end det savede indhak).
 7. Forbor dette hul. En lille forboring gør, at det er lettere at ramme præcist og at træet ikke flækker.
 8. Læg nu din liste med bagsiden opad og bor først skruerne ind gennem hvert af de forberede huller i listen.
 9. Sæt nu dine knager i spænd og sørg for at skruespidsen rammer det forborede hul i knagen. Og skru skruen godt fast i knagen.
 10. Når alle knager er skruet fast på knagerækken, tjek da at gribeindhakket sidder opad på dem alle – og ellers juster ved at stramme/dreje lidt på enten skrue eller knage.
 11. Slib let med lidt sandpapir på ender og kanter, og forbor eventuelt et 2-3 huller til når knagerækken skal bores fast til væggen, eller hvor du ønsker den.

Og SÅ er knagerækken færdig og klar til brug!
(Omend den skarpe læser nok godt kan se, at jeg ikke selv nåede at slibe min knagerække af med sandpapir før solen gik ned.. men en knagerække er der!)

Rigtig god weekend til alle jer søde, som gider at kigge forbi <3

Kærligst S

 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *