DIY: En sakseknage

Jeg har ledt og ledt efter sådan en knage her på i lange tider. Og i den søgning har det altså været svært at vide, hvad jeg skulle søge efter.. Måske er navnet sakseknage? Krydsknage? Klapsammen(lig)knage? Ha. Den er jo det hele, men jeg synes alligevel, at navnet “sakseknage” klinger bedst. Derudover giver sakseknage associationer til Le Klints sakselamper, som – ligesom knagen – kan skubbes ind og ud alt efter, hvilken længde man vil have på den.. Og dét er ikke den værste association, hvis du spørger mig! Well. Nok snak om navnet! Nu til selve opbygningen.. For uanset hvad jeg søgte på, kunne jeg ikke finde en knage, som matchede mine forestillinger. Og derfor kastede jeg mig ud i at bygge min egen..

Konstruktionen ønskede jeg at lave så klassisk, enkel og ‘let’ i udtrykket som muligt. Derfor valgte jeg relativt tynde lister, relativt små knager og placerede dem i relativt små ruder. Ruderne har jeg stylet kvadratiske, men som sagt kan de trækkes ind og ud alt efter smag og behag. Eller længde på den væg, de skal placeres på!? Sidst men ikke mindst, havde jeg et ønske om at lave knagen længere end de versioner, jeg (efter lang tids søgning) kunne finde i butikker eller på diverse loppesider.

Men lad os da komme til sagen. Hermed min..

DIY-guide til sakseknage

Materialer:

 • Flade lister til ‘saksemønsteret’. (Jeg gik med kantlister i fyr i målene 5x21x1200mm (som eksempelvis disse) og købte to, så jeg havde “råd” til at save forkert.)
 • En rundstok i fyr til selve knagerne (diameteren jeg brugte var 12mm).
 • Skruer til at montere knagerne på saksemønsteret – lidt kortere end du påtænker at dine knager skal være. (Mine skruer var 3,0 x 25 spånskruer (hvis ikke dette giver mening, så spørg endelig i den butik du handler i!)
Udstyr/værktøj:
 • en sav
 • en blyant
 • en tommestok (og ikke en tommelstok 😉)
 • lidt sandpapir
 • en boremaskine
 • et lille bor til at forbore træet
 • en bits eller skruetrækker, som passer til dine skruer.
 • ‘noget’ som kan holde de runde knager fast og lodret, når de skal bores på.
  (Jeg kom i tanke om, at min andelsforening har en klassisk sløjdbænk i et værksted i kælderen, så den brugte jeg.)

 

 

Step-by-step guide til sakselampen:

Guiden her er lavet med udgangspunkt i MIN knagerække, og de dimensioner, jeg har valgt til den.. Man kan altid lave ‘ruderne’, knagerne og længden anderledes. Og husk så endelig, at I er mere end velkommen til at sende mig spørgsmål eller undren i kommentarfeltet nedenfor indlægget her!) Men lad os så komme tilbage til den guide:

 1. Først skal træet tilskæres i de rigtige længder:

  Listerne skar jeg i længden 29 cm. til de “lange kryds” (altså dér, hvor listen bliver en side i to af knagens “ruder”). Til enderne lavede savede jeg dem i længden 15cm.Der skulle således bruges 4 x 15cm’s lister og 8 x 29cm’s lister til en knage som min.

  Fortvivl ikke, hvis nogle af enderne flænser lidt, da de blev savet over. Det gjorde de også for mig, men heldigvis kan det meste reddes ved at lade en flænset side vende ind mod væggen på knagerækken.

 2. Rundstokkene skar jeg også i to forskellige længder – de øverste knager ville jeg gerne have længere end de nederste, så et håndklæde eksempelvis kan svæve frit fra den øverste, mens den nederste knage stadig kan bruges. Jeg skar således 5 knager af rundstokken i længden 5cm og 10 x knager på 3cm.

  De længste rundstokke savede jeg derudover en lille rille i, sådan at tungere sager ikke så let glider af knagen.
 3. Hernæst sleb jeg alle enderne med en smule sandpapir. Både på lister og knager.
  Eventuelle splinter fra da det blev savet til, kan der også her rettes lidt op på. 
 4. Nu skal borehullerne markeres og bores:
 5. Tag alle de tilskårne knager og markér, midten af én af knagens ender. (Det er her knagen skal fastgøres til listerne med en skrue senere.)
  Markér også på listepindene, hvor knagerne skal bores fast;
  Alle de lange listepinde skal markeres midt på listens bredde og 1 cm. fra hver ende. Samt LIGE i midten af listens længde længde.
  På de korte lister skal også der blot markeres midt på listen + 1 cm fra hver ende.
 6. I alle markeringerne forbores nu et hul; Bor et hul hele vejen igennem dine lister, mens der i knagen blot bores lidt kortere end skruen vil nå ind.
 7. FØR knagen samles, lægges listerne op, og.... det er vigtigt at være konsekvent med, om det er dén liste, der peger mod kl. 10 eller kl. 14, der ligger nederst.
  Det er en kæmpe fordel at lægge saksemønsteret fladt ud på et bord, sådan som jeg gjorde det her. På den måde skal man “bare” tage den næste i rækken, én efter én. Og har du flænsede ender eller sider, kan du med også lægge med den pæne side opad.
 8. NU skal knagen samles:

  Start i én ende med en kort knagerundstok samt to korte lister. Bor først skruen igennem din bagerste liste, dernæst den forreste liste og til sidst knageknoppen.
  Stram til, men vær opmærksom på ikke at stramme for hårdt (listerne kan godt flække ved overstramning). 

 9. I hver ende af de to (korte) lister, skal nu placeres en lang liste. (Vær opmærksom på, hvilken der skal øverst og hvilken der skal nederst.) Bor igen en skrue igennem to lister og til sidst en rundstokknage.
  Hvis du har lavet de øverste knager lidt længere end de nederste, skal du nu afgøre, hvad der er op og ned på din knagerække. 
 10. De to lange lister, som du netop har monteret på hver deres korte liste, skal nu krydses,
  og en skrue skrues igennem det midterste hul i dem begge og til sidst igennem en (kort) knage.
 11. Fortsæt med at gentage punkt 9 og punkt 10 indtil du synes, at knagen skal afsluttes. (Jeg gentog som sagt til jeg havde 5 ruder i alt.)
 12. Afslut med to korte lister og en kort rundstokknage.
  … Og din lange, fine, foldbare sakseknage er nu færdig!

 

Hvordan hænger jeg den så op? Ja, det er gik jeg da også liiige og tænkte lidt længe over, da den endelig var færdig. (På billederne her hænger den med elefantsnot. Jeg havde ligesom ikke tænkt længere!? Ha.) Men jeg endte med at finde nogle vinkelskruger i sommerhusets skur. Skulle jeg montere den herhjemme på pudsede vægge, havde jeg nok valgt at gøre det med noget dobbeltklæbende tape, som egner sig til montering af knager.

Hvad synes I mon?

Kunne I finde på at kaste jer ud i et sådant projekt?

Kærligst S

(Visited 331 times, 2 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *